keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Tupsupipo

Teinpä vielä edellisten talvivarusteiden jatkoksi tällaisen valkoisen tupsupipon.


Ostin tähän käyttämääni Novita Kiille -lankaa samalla, kun ostin langat edellisiinkin tekeleisiin. Sitä ostin vain yhden kerän ja sehän ei riittänytkään enää tuohon koko tupsuun, joten jouduin laittamaan sekaan hieman toisenlaista pörrölankaa. Se on suht samanväristä, joten lopputuloksessa se ei onneksi näy. Ainoa miinus pipossa on, että tupsusta lähtee melko paljon sellaisia valkoisia haituvia (kiitos sen toisen lisälangan)... Ehkä ne ensimmäisen talvisen tuulenpuuskan mukana sitten lähtee. Tai sitten tupsusta ei ole enää mitään jäljellä.

Tupsusta puheen ollen, olen elämässäni tehnyt vain yhden sellaisen aikaisemmin. Sekin oli joskus ala- tai yläasteella. Mutta eihän se vaikeaa olekaan. Vaikeinta oli askarrella pahvista kehikko sitä varten. Harpin ja kärsivällisyyden avulla se onnistuikin. Ja tupsusta tuli siis halkaisijaltaan 9 cm.

Jollain ihmeellä tämä pipo onnistui ensimmäisellä yrittämällä eli ei purkamista!


perjantai 16. lokakuuta 2015

Talvi voi tulla, olen valmis!

Olen jo pitkään haaveillut samaa sarjaa ja väriä olevasta piposta ja kaulaliinasta. Toki kaupoissa myydään kaikenlaisia, mutta ne ovat yleensä liian isoja. Pipojen pitäisi olla lasten kokoa (pitääkin olla niin pieni pää...) ja kaulaliinoja pitää kierittää kaulan ympäri sata kertaa. Niinpä päätin tehdä itse.

Löysin Novitalta monia kivoja ohjeita. Sopivia lankoja saikin sitten etsiä kissojen ja koirien kanssa, kun halusin nimenomaan tehdä mahdollisimman paksusta langasta. Yllättäen Tokmannista löysin Novita Pehmo -lankaa. Lankakerän vyötteessä puikkosuosituksena oli puikot 12 tai 15. Löysinkin pyöröpuikot nro 12 ja nehän oli paksummat kuin omat sormeni (no joo, minulla on myöskin aika pienet sormet)!

Aloitin piposta. Olin tehnyt sen melkein valmiiksi ennen kuin aloin epäilemään, että se on sittenkin liian iso. Niinpä purin koko työn ja vähensin silmukoita. Ja onneksi tein niin, koska nyt se on juuri sopiva. Tein piposta pitkänmallisen, jotta sitä saa taittaa hieman pussimaisesti taakse. Kavennuksista ja päättelystä tuli hieman oudonnäköiset, mutta eipä ne näy, kun pipo on päässä.


Seuraavana tein sitten tuubihuivin. Tässä välissä pitikin juosta kauppaan hakemaan lisää lankaa, koska eihän se yksi kerä riittänyt kuin siihen pipoon. Käytin apuna yhtä kaupasta ostettua tuubihuivia, kun mittasin minkä pituisen haluan huivista tehdä. Kaupasta ostettu huivi menee kolmeen kertaan kaulani ympäri ja halusin tehdä vähän lyhyemmän. Riitti, että se menee kahteen kertaan kaulan ympäri. Aluksi purin työtä muutamaan kertaan, koska en osannut päättää teenkö pelkkää sileää neuletta vai joustinneuletta vai sekä että. Lopulta päätin tehdä sileää neuletta. Tein huivin valmiiksi; päättelin langatkin. Sitten se tietenkin lähti rullautumaan. Eikun purkamaan! Aloitin alusta ja tein joustinneuleella koko huivin.


Nyt sitten vain talvipakkasia odottelemaan, jotta voi hautautua pehmeisiin ja lämpimiin asusteisiin!